severozapadna033

Къде да опитате?

  • Хан Мадона, с. Фалковец
  • Къща за гости “Торлашка среща”, с. Върбово

Район на произход

Торлашка кухня

  • Белоградчик
  • Чипровци
  • Чупрене
  • Стакевци

Бел муж не е бял мъж на диалектен език, както биха си помислили мнозина. С това странно име е обозначено традиционното ястие на торлаците, които живеят в западна Стара планина от двете страни на българо-сръбската граница.

То се приготвя по жътва за работниците на полето. Според легендата, някога жътварите гощавали Свети Петър със сирене, но времето било толкова горещо, че то се разтопило. Тогава светецът го поръсил с брашно и се получила вкусна гозба за чудо и приказ.

Рецепта

Продукти:

1 кг прясно меко сирене
200 г брашно
1 ч.л. сол
200 мл овче прясно мляко

Приготвяне:

Сиренето се поставя в дълбок съд и отгоре се сипват солта и разтвореното във вода брашно. Готви се на силен огън, като непрекъснато се разбърква с дървена лъжица, докато се сгъсти.

Допълнете информацията, като ни изпратите още текст и снимки.

Най-нови
0