img_7969

Къде да опитате?

  • Североизточна България

Типично ястие за Североизточна България, разпространено с много вариации. Идва с преселниците от Северна Добруджа, които са се заселили в Североизточна България през 1940 г. след Крайовската спогодба.

Оригиналният начин за приготвянето ѝ в град Генерал Тошево е във вид на чорба от тънки тестени лентички, зелева чорба, праз лук и люта чушка.

В Крапец също я приготвят като чорба, но с прясно мляко. Наподобява  шкембе чорбата.

Традиционни вариации са и тези, подобни на италианската паста – без течност, но с кисело мляко и чесън, с червен пипер и сирене или с пръжки и сирене.

Подобни

Харманлийска празова чорба

Студена зелева чорба със ситно накълцан праз, олио, сладък и лют червен пипер. По традиция се е сервирала с топла масленица. Топлият ѝ вариант е с праз и трахана.

Тревненска празова чорба

Приготвя се пак със зелева чорба и праз, към които със варене се дабавя грис, червен пипер и олио.

Допълнете информацията, като ни изпратите още текст и снимки.

Най-нови
0