severozapadna035

Къде да опитате?

  • Хан Мадона, с. Фалковец
  • Къща за гости “Торлашка среща”, с. Върбово

Район на произход

Торлашка кухня

  • Белоградчик
  • Чипровци
  • Чупрене
  • Стакевци

Ястие, което по традиция се приготвя само в Торлашко и само през лятото. По името му личи, че е предназначено за косачи. Уморените от коситбата мъже започвали обяда си с него. То не засища, но охлажда в жегите и възбужда апетита. Някога са го носели на нивата за мъжете, но се приготвя и за домашната трапеза в горещите дни.

Приготвя се от нарязани сварени предварително сухи чушки или печени и обелени зелени, нарязана на ситно краставица, чесън и копър. Всичко това се залива със студена вода и се овкусява със сол, оцет и захар. Трябва да престои поне час – два, за да проникнат съставките една в друга. Поднася се като предястие.

Косачко кисело приготвят от Чипровци през Чупрене, Стакевци до Салаш. Неизменно ястие е от лятната трапеза в тридесетина села от Видинско и Монтанско.

Допълнете информацията, като ни изпратите още текст и снимки.

Най-нови
0