Крокмачът основно се произвежда от овче мляко, което се вари на водна баня. След това се охлажда до определена температура, осолява се и се съхранява в хладно помещение, където се разбърква, за да може за няколко дни, обикновено пет, да узрее и да се самосгъсти. Това е разликата между катъка и крокмача.

При кромача млякото се самосгъстява като узрязва, докато при катъка се използва сирище (мая за сирене), за да се гарантира сгъстяването на продукта и вкусът се променя.

С времето катъкът може да стане леко „лигав“, докато крокмачът става все по-стегнат и с по-концентриран вкус. При крокмача има лека кисела жилка, която се усеща, но не е натрапчива и дразнеща за небцето и вкуса. Пресният крокмач е рядък, гребе се с лъжица. С времето узрязва толкова много, че може да се реже с нож. Съхранява се в стъклени буркани или делви. Може да издържи година-две, поради естествената си трайност.

От еднакво количество мляко може да се получи различно количество крокмач, всичко зависи от суровината, от която се приготвя. Зависи от периода на доене – овчето мляко се дои през юли, август и началото на септември, защото тогава е най-гъсто. Затова крокмачът се прави през летните месеци.

Допълнете информацията, като ни изпратите още текст и снимки.

Най-нови
0