„Боженски чифлик“

24.00лв.

Нощувка със закуска в 2-на или 3-на стая.
Цена за 1 гост в зимен сезон.

Детайли

Категоризация: 2 звезди

Facebook: линк

Адрес: обл. Габрово, 5340 Габрово, Съботковци

Телефон: 0899414153

Стопаните на „Боженски чифлик“ в габровското село Съботковци ще ви нагостят с много вкусни специалитети от Боженския Балкан, но кехлибарената кокошка с тарос е сред най-вкусните от тях. „Това е стара местна рецепта, която габровските търговци приготвили при посещението на султан Абдул Меджит. Доволен от чудесно приготвената храна, султанът възкликнал, че кокошката е „кехлибарен елексир“, а така започнали да наричат и семейството, което я приготвило – Кехлибарови. За стария мост след АЕК „Етъра“, на който и до днес се чете надпис на арабски за Соколския манастир, султанът дал две кесии със злато“, разказва нашата домакиня Ели Петрова. Кокошката е наречена „кехлибарена“, защото се пече, докато хване златиста коричка, а основната тънкост е, че пълнежът се пържи със ситно нарязан тарос и магданоз.

Вкусно традиционно предястие е печеният лук с гарнитура варена червена чушка, подправена със сол, олио, оцет и чесън, а за десерт може да ви поднесат печени ябълки по седенкарски, пълнени с орех, стафиди и малко захар или мед. Кулинарната властелинка на „Боженски чифлик“ е Ели, докато синът й Петър и съпругът й Илия се занимават със семейната ферма. И ако 28-годишният Петър, който е и председател на Националната асоциация на младите фермери в България, е потомствен земеделец по линия на прадядо си, то баща му Илия Петров става фермер по стечение на обстоятелствата. През 1993 г. семейството купува крава, за да има чисто прясно мляко за малкия Петър. Илия е икономист и вижда, че има пазарен смисъл да се отглеждат животни. Така купува сградите на старото ТКЗС в с. Съботковци и още животни. Илия Петров и семейството му обаче имат друг бизнес – внос на газови котли, радиатори и дълги години се занимават основно с това. През 2011 г. обаче фалират. Фермата остава единствен източник на доходи, но тъй като стопанството е съвсем празно, семейството започва от нулата. Петър работи пет години по заведенията в Кипър, за да спести пари, с които да купи животни. Връща се и започват да работят по проект, финансиран по САПАРД, после и по друг българо-швейцарски проект. Не успява да получи финансиране по подмярка 4.1, но пък две години е на обучение в САЩ за лидери в земеделието.

Преди седем години Петрови диверсифицират бизнеса си с къщи за гости. Най-напред създават „Старото школо“ – сграда, в която навремето се е намирало селското училище. Последно там са обучавани деца през 1942 г. Петрови обновяват сградата и я превръщат в къща за настаняване с механа. До „Старото школо“ е дядовата къща на Петър, която е със запазен балкански стил, но комфортно оборудвана за гости. Храната се приготвя изцяло от фермерски продукти, отгледани в селото. Петър отглежда крави и овце и сам приготвя няколко вида фермерски сирена. Хлябът също е домашен – прави се в с. Съботковци от приятел на стопаните. „Купуваме само солта, ориза и захарта“, казва Петър Петров. И се отправя към украсената с витражи с кръст и рози селска черква до „Старото школо“. Благодарение на семейството на младия фермер и усилията на местни хора, храмът „Св. Николай Чудотворец“ е спасен от срутване и ремонтиран за нов живот. С даренията на хората, много труд и благодарение на уменията на зографската школа във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, падналият покрив е поправен, фасадата е обновена, стените са пребоядисани, а основните икони са реставрирани. Черквата е паметник на културата с местно значение и е една от най-старите, запазени в Габровско.

Удобства

  • Ресторант
  • Барбекю
  • Градина
  • Паркинг
  • Интернет
  • Домашни любимци

Настаняване

BB единично  ползване на стая
Нощувка със закуска. Цена за гост
34 лв.
BB легло в 2-на или 3-на стая
Нощувка със закуска. Цена за гост
24 лв.
Места за настаняване 18
Брой стаи с 2 легла 4
Брой стаи с 3 легла 3
Баня и тоалетна самостоятелни
Климатик да

Хранене

Закуска 7 лв.
Обяд 18 лв.
Вечеря 25 лв.
Места за хранене 30
Продукти от собствено производство Да
Продукти от съседни малки производители Да
Вегетарианско Да

Събития

Работилница „По пътя на хляба”
Работилница „По пътя на млякото”
Работилница „Обичай животните”
Работилница „Да обичаме природата”
Работилница „От скрина на прабабите”
Работилница „Обработката на вълната в миналото – изкуство и необходимост”
Работилница „Грънчарството – най – старият занаят”
Поход по екопътека Дряновски манастир-местността Топала – Боженци
Поход по екопътека Трявна – Боженци
Поход по екопътека Боженци – Източник – Градище – Габрово
Сватби
Тиймбилдинги
Рождени дни
Фирмени събития и банкети

Фестивали и забележителности

  • Етъра в Габрово
  • Боженци
  • Екопътека Римският път
  • Соколски манастир
  • Дряновска екопътека
  • Пещера “Бачо Киро”
  • Дряновски манастир
  • Дряновски водопад

Типични местни ястия

Изисква се предварителна резервация на типичните местни храни!

Стандарти и партньори

slowtours.bg
part-gree-house
part-festivali.eu_
part-ecotrour

Резервация

Резервацията ви ще бъде потвърдена от обекта на настаняване или хранене. Очаквайте обаждане или съобщение на мейл.

    Отзиви

    Все още няма отзиви.

    Напишете първия отзив за „„Боженски чифлик““

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *