Ферма „Шопар, бик и щука“

0.00лв.

Код: FM00008 Категории: , Етикети: , , , ,

Детайли

Категоризация: ферма

Facebook: линк

Адрес: с. Сава, общ. Дългопол, обл. Варна

Телефон: 088 505 0170

На Рибай стек и Варненски мискет в „Лозето“ край язовир Цонево

Слънцето бавно се търкулва зад хълмовете с блеснали налети гроздове, а от скарата се носи аромат, неустоим за небцето. Докато сочният Рибай стек нежно цвърчи, а виното искри на светлината на стихващия ден, погледът се ширва към близкия язовир Цонево в най–североизточната част на Балкана, в Камчийската долина, където са полупланинските села Цонево и Сава. „Тук се намира нашата ферма – „Шопар, бик и щука“, разказва Венцислав Узунов, който я създава заедно с най-добрите си приятели Марто и Анатоли. И тримата са градски момчета, които решават да се заемат с нещо просто и истинско – да бъдат сред дивата природа в студ, жега, кал и дъжд, но в местност, богата на история, редки растителни и животински видове, гори, природни забележителности и спиращи дъха залези. „Наш дълг и мисия е да произвеждаме малко, но качествено и екологично чисто телешко и говеждо месо, като алтернатива на конвенционално отглежданите и угоени животни“, разказва Венци, докато обръща стековете на барбекюто.

Във фермата със странно и запомнящо се име се отглеждат стада от месодайни телета порода „Херефорд“ и овце от породата „Медночервена шуменска“, които свободно се разхождат из 4000 дка естествени ливади, хълмове, букови и дъбови гори в местност, защитена от „Натура 2000“.

Животните имат избор между най-вкусните тревички, билки, горски плодове и храсти, както и достъп до прясна вода от язовирите Цонево и Елешница.

Защо „Херефорд“? Британската порода говеда произхожда от графство Херефордшир в Западен Мидландс на Англия. Това е най-разпространената порода месодайни говеда в света – към днешна дата има повече от пет милиона чистокръвни говеда на „Херефорд“ в над петдесет държави по света. Животните от тази порода издържат на ниски и високи температури, различни терени и наклони, както и на хладен и влажен климат и на по-бедна растителност. Червенокафявите телета имат бели глави, а месото им е с нежна структура и характерна мраморност. Според Венци, Марто и Анатоли най-добро качество на месото се постига точно когато животните са спокойни и живеят в условия без стрес. Тримата отглеждат и старата българска порода „Медночервена шуменска овца“, разпространена предимно в Североизточна България. Според редица учени тя е възникнала в резултат на селекцията на представителите на най-старата българска порода овца „Цигай“. Агнетата от тази порода са били високоценена стока на цариградските пазари преди Освобождението. Името на породата се дължи на медночервения цвят на вълната. При раждане повече от 90% от агнетата са черни, тъмнокафяви и кафяви, но след отбиването си на 3-месечна възраст и по-късно при стрижба те получават типичния за породата медночервен цвят. Месото на агнетата и шилетата е с добри вкусови качества, разказват фермерите.

От отглежданите животни те произвеждат вкусни крайни продукти като Рибай, Т боун, Портър хаус, Осо буко, Ню йорк стек, Бон филе, Брискет. А какво е един вкусен стек без чаша добро вино? Затова основателите на фермата създават върху 200 декара и стопанство „Лозето“ на хълмовете над яз. Цонево. Тероарът е благоприятен за отглеждането на винените сортове грозде „Мерло“, „Сира“, „Каберне Совиньон“, „Каберене Фран“, „Траминер“, „Шардоне“, „Совиньон Блан“, както и местните сортове „Тамянка“, „Димят“ и „Варненски мискет“. Песъчливата почва в края на Балкана, южното изложение, наклонът и каменистият терен са все условия за перфектно качество на виното. Лозето е заобиколено от орехова и дъбова гора, а благодарение на постоянните въздушни течения, насажденията не боледуват. Затова и гроздето в „Лозето“ не се обработва с химикали, а полученото от него вино е с богат и плътен аромат. Виното се съхранява във френски дъбови бъчви във винарната в близкото село Сава, където отлежава 12 месеца. Най-голямото събитие в околноста е гроздоберът на „Лозето“. Няколко бунгала и беседки на хълмовете разкриват спираща дъха гледка към лозовите насаждения, а преживяването е завършето от топли стекове и музика на живо. Мястото е обживяно от хилядолетия – когато основателите на „Шопар, бик и щука“ избират мястото за „Лозето“ и започват да копаят с машина, изравят множество парчета от антични съдове, скулптури и други артефакти. Всички находки днес се съхраняват в Историческия музей в град Дългопол, създаден през 1948 г. като училищна сбирка от началния учител Димитър Иванов Златарски. В археологическия отдел са обхванати всички епохи – от палеолита до Късното средновековие. Изключителна ценност за цялата археологическа наука са оръдията на труда, съдовете, оръжията, култувата пластика от неолита, халколита и бронзовата епохи, открити при проучването на неолитните селища при с. Аспарухово, селищните могили при селата Сава, Цонево и Голямо Делчево. Римската епоха е представена от колективни находки на железни сечива и оръжия, бронзови и сребърни монети, бронзова пластика. В етнографския отдел на музея са показани бита и културата на населението от този край от ХІХ и началото на ХХ век. И след доброто хапване, виното и разходката до музея в Дългопол, един прекрасен ден може да завърши сред природата – в подножието на причудливите скални образувания „Чудните скали“ на брега на язовир „Цонево“.

Приема гости

 • Дегустации
 • Разходка из фермата
 • Пазаруване от фермата

Фестивали и забележителности

 • Еко-комплекс Шерба – Гроздьово
 • Комплекс Дебелец – с.Дебелец
 • Ловно стопанство „Шерба“
 • Пещера „Мърче дупка“ – Сладка вода
 • Водопад „Орлов камък“ – Горен Чифлик

Продукция на фермата

 • Говежди стекове: Рибай, Т боун, Портър хаус, Осо буко, Ню йорк стек, Бон филе, Брискет
 • Мезета: суджуци, луканки, салами, пастърма и др.
 • Вино „Лозето“ – „Мерло“, „Сира“, „Каберне Совиньон“, „Каберене Фран“, „Траминер“, „Шардоне“, „Совиньон Блан“, „Тамянка“, „Димят“ и „Варненски мискет“

Места за дегустация: 6

Редовни участия на фермата във фермерски пазари

 • София: всяка събота – Фермерски пазар „Римска стена“
 • Варна: всяка неделя – Фермерски пазар Варна, ФКЦ

Стандарти и партньори

slowtours.bg
part-festivali.eu_
part-ecotrour

Резервация

Резервацията ви ще бъде потвърдена от обекта на настаняване или хранене. Очаквайте обаждане или съобщение на мейл.

  Отзиви

  Все още няма отзиви.

  Напишете първия отзив за „Ферма „Шопар, бик и щука““

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *