Събитието е минало
Out of Stock

Гастро приключенски тур „На лов за трюфели – от гората до гурме блюдата“

Начало
25.07.2020
Край
26.07.2020 Цял ден
Телефон
+359888402997
Ел. поща

Категории: ,

Статус

Билетите са изчерпани

0 Продадени

Детайли

Гастро приключенски тур „На лов за трюфели – от гората до гурме блюдата“

Знаете ли, че има български трюфели, които ухаят под земята в Балкана, Лудогорието, Шуменското плато и Странджа? Всъщност още по времето на социализма се разчува, че в България има от деликатесната гъба. За развитието й у нас помагат внесените от чужбина фиданки по време на мощните кампании по залесяване, когато са засадени много липи, борове, дъбчета. Изглежда корените на някои от тях са били „заразени“ с мицела на ценната гъба.

През 80-те години на миналия век у нас идва италианска експедиция за проучване на терените и локализиране на находищата на трюфели. Първият български черен трюфел е открит между Угърчин и Ловеч. Неколцина дългогодишни гъбари се заемат с търсенето на гъбата и скоро също намират бели трюфели. Така започва всичко през 2004 година. Големият бум за българските търсачи е през 2014 г. когато са намерени големи количества трюфели. Днес ловците на трюфели в България вече са десетина хиляди души. Помагачи в това начинание са кучетата, които долавят специфичната миризма от узрелите трюфели.

По света има около сто вида трюфели, но не всички са ценни от търговска и кулинарна гледна точка. Най-скъпи са белите трюфели, следвани от черните, които заради цената са наричани „бяло злато“ и „черни диаманти.“

Какво прави трюфелите толкова ценна храна? В древния Рим се смята, че тези гъби имат лечебно действие. В Ренесанса трюфелът се използва като афродизиак. Едва в XV век в Италия от трюфел започва да се подготвят вкусни деликатеси. Трюфелът е много силен антиоксидант – изчиства тялото от токсични и канцерогенни вещества. Източните лечители използват сока от трюфели за лечение на очите. В Италия екстрактът от трюфел е основният компонент на козметичните маски. Но най-известното му приложение е във висшата гастрономия.

Какво да очаквате?

Гастрономическият приключенски тур „На лов за трюфели – от гората до гурме блюдата“ е за всички аристократи по душа и любители на приключенията. Турът представя един екзотичен и слабо познат за България поминък – лова на трюфели, като включва и  дегустации на гурме продукти с трюфели и на типични за района вина.

Освен дегустации на различни видове сирене, суджук и терин с трюфели, на елегантни вина от района на Лясковец и Сухиндол, на ароматна ракия, обогатена с трюфели, турът има и културна програма с посещение на бляскавата столица на Второто българско царство – Велико Търново,  Дряновския манастир „Свети Архангел Михаил”, на уютното възрожденско градче Трявна.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

– лова на трюфели в България;
– обучението на кучета за лов на трюфели;
– производството на първите български сирена с трюфели;
– производството на първата българска ракия с трюфели;
– винарските традиции на Лясковец и Сухиндол
– Дряновския манастир.

Пазаруване

Възможност за покупка на вино и гурме деликатеси с трюфели.

Цената на тура включва:

Една закуска, два обяда, една тристепенна винена дегустация, дегустация на различни видове сирене с трюфели, кремове с трюфели и ракия с трюфели, вечеря с включено месно блюдо с трюфелов сос, беседа за трюфелите и начина им на откриване, подробни екскурзоводски беседи за посещаваните обекти, транспорт с офроуд джипове в планината, лов на трюфели с обучен водач и кучета, нощувка.

Цената на тура не включва:

Входни такси за посещаваните музеи във Велико Търново и Трявна, транспорт (придвижването е на принципа на споделеното пътуване).

Програма

Място на тръгване: Пловдив и всеки областен град

Часове на тръгване:
07,00 от София, Пловдив и Варна, 07,30 от Бургас, 08,00 от Плевен, Шумен и Ямбол, 08,30 от Русе и Стара Загора. За пътуващите от Пловдив – потегляне в 7,00 ч. през АМ „Тракия“, среща на бензиностанция „Лукойл“ на бул. „Цариградско шосе“.

Гурме и вино с дъх на трюфели във Велико Търново и Трявна

Разходката ни започва във Велико Търнов о – градът, който два пъти е бил българска столица – веднъж на Второто българско царство, и още веднъж след Освобождението на България от османско робство. Разглеждамекрепостта Царевец с патриаршеската църква, църквата „Св. Четиридесет мъченици“, Музея на восъчните фигури, самобитната Самоводска чаршия с дюкяни, в които са запазени автентични за района занаяти. По обяд започва гурме дегустацията – опитваме три вида вино от винените райони на Лясковец и Сухиндол, съчетани умело с краве сирене с трюфели, терин от патешко месо с парченвца трюфел и угоен патешки дроб, кози суджук с трюфели, хлебчета с крем сирена, а за диджестив – първата българска ракия с трюфел. В ранния следобед се отбиваме в Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил”, основан по времето на цар Калоян. Светата обител е имала ключова роля при подготовкана на Априлското въстание. Следобед пристигаме в уютното възрожденско градче Трявна и се разхождаме по стария площад „Капитан дядо Никола” с часовниковата кула от 1814 г., разглеждаме Тревненското школо с музея на занаятите, Гърбавия мост  от 1844-1845 г., Даскаловата къща. Има възможност за разглеждане на къщата музей на Ангел Кънчев, на родната къща на Петко и Пенчо Славейкови,  Църквата Свети Архангел Михаил. Настаняване в къща за гости в Трявна. Вечеря, като основното ястие е от месо с трюфелов сос. Нощувка.

Приключения в Балкана – на лов за трюфели с джипове и кучета

Рано сутринта след закуска с традиционни за Трявна храни, поемаме към голямото приключение – на лов за трюфели високо в Балкана. Някога хората вярвали, че трюфелите се образуват от гръмотевиците, които падат близо до дървета, че “узряват” точно при пълнолуние, че се появяват на мистични места или под омагьосани дървета. Други мислели, че за да намират най-добрите трюфели, трябва дас а надарени с магически способности и че самите те могат да омагьосват, да лекуват, да носят късмет или нещастия. Всички суеверия и легенди около трюфелите са обясними предвид ограничените места, в които се намират, изключителните им вкусови качества, цената им като на скъпоценности и уникалния начин, по който се събират. Те растат спонтанно само под няколко вида дървета, при строго определени почвени и климатични условия. Събирането на трюфелите е изкуство и прилича на търсенето на съкровище. За да търсим това съкровище заедно, ще пътуваме с офроуд джипове в старопланинския лес, ще кръстосваме гората, а специално обучени кучета ще ни помагат да открием първите си трюфели. Професионален водач ще отговори на всички въпроси на терен. Завръщаме се след 4-5 часа. Обядваме в къщата, а преди да отпътуваме от Трявна може да се насладим на най-известния местен специалитет – кафе на пясък, поднесено в керамични чашки с бяло сладко.  Всеки участник в лова на трюфели ще получи сертификат плюс подарък изненада.

ЗАБЕЛЕЖКА: За лова на трюфели в гората участниците в тура трябва да са с подходящи, по възможност високи обувки, а краката да са покрити.

ЛОКАЦИЯ

Зелените трюфелови гори на Тревненския Балкан и величествените  хълмове на Велико Търново – градът на династията Асеневци

Гастро приключенски тур „На лов за трюфели – от гората до гурме блюдата“

Гастрономическите и тренинг турове на “Пендара” се осъществяват в партньорство със www.slowtours.bg

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Гастро приключенски тур „На лов за трюфели – от гората до гурме блюдата““

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *