Събитието е минало

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

Начало
30.11.2019
Край
01.12.2019 Цял ден
Телефон
+359888402997
Ел. поща

Категории: ,

Статус

Събитието е минало

0 Продадени

Детайли

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

Знаете ли какво е нафпавок от гуде и ялова баница, пицикурчи, чекане, траеник и суи чушчи? И ние не знаехме, преди да гостуваме на Дешка Кротева – една пазителка на традициите от Горно Драглище, която успя да превърне родното си село в Разложкия край в малка столица на селския туризъм. Тя е сред седемте домакини – производители на фермерски храни, стопани на коне,  пъдпъдъци, шотландски крави, кози, овце, билкари, лечители с езда и майстори на традиционните блюда от Пирин, които ще готвят, ще предават опит и ще вдъхновяват с историите и храната си начинаещи фермери, предприемачи и любители на пътуването и вкусната храна по време на културно-гастрономическия тур “Вдъхновения от Пирин” на 30 ноември и 1 декември 2019 г. Ако сега стартирате бизнес за местни храни​, или искате да обогатите действащия си такъв, или искате просто да се насладите на великолепната храна, този тур е точно за вас!​

Какво ще видите?

Ако ви интересува технологията на производство и устройството на бизнеса, ще научите как са уредени помещенията и оборудването на посетените ферми, как е организирано производството им, как гарантират произхода на продукцията си, какви търговски и маркетингови практики прилагат.

 

Ако искате просто да се потопите в автентичните вкусове на Пирин, оставете се да ви водим и да дегустирате ферма по ферма майсторски продукти, приготвени от пазители на местното гастрономическо наследство.

Пазаруване

Ще имате възможност за покупка с отстъпка на местни фермерски храни и селскостопански продукти – мляко, сирене, кашкавал, консервирано месо, яйца, билки.

Транспорт

Личен автомобил или споделено пътуване с останалите участници.

Програма

30 ноември

08.00 ч.

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

Тръгване от Пловдив.

Място на срещата: паркинга на хипермаркет „Билла“, бул. „Шести септември“ в Пловдив. Ако идвате от центъра, супермаркетът се намира вляво преди кръговото кръстовище с бул. „Източен“. Оттук със собствен превоз се потегля за Разлог, през Пазарджик, Белово, Юндола и Якоруда.

10.50 ч.

Пристигане в Разлог. Среща на входа на града (за участниците, които ще пътуват от София и други области).

11.00 – 12.00 ч.

Кравеферма за шотландската порода Галоуей
гр. Разлог

Посещение на кравеферма за шотландската порода Галоуей и среща със стопанина Благой Велев. Месодайната порода е една от най-старите в Обединеното кралство, създадена е в Шотландия. Благой я развъжда заради високата издръжливост на животните в планински райони и добрите резултати, дори и в сурови зимни условия;

12.30 – 14.30 ч.

Ферма „Козле“
гр. Банско

Пристигане в Банско. Посещение на фермата за кози на Тодорка и Иван Мутафчиeви „Козле“. Затворен цикъл, производство на козе кисело мляко, сирене и кашкавал. Обяд с дегустация на продукти от козе мляко и традиционния за Банско и Пиринския край специалитет чомлек, баница и червено вино;

Прочетете повече:
Ферма Козле

14.30 -16.00 ч.

Разходка из Банско

Пешеходна разходка и екскурзоводска беседа в Банско – посещение на  църквата „Света Троица“ (1835 г.) – един от символите на градчето, която до преди построяването на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София е била най-голямата църква в България; родния дом на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски; родната къща на поета Никола Вапцаров, роден през 1909 г. и убит чрез разстрел през 1942 г. Отпътуване за с. Добърско.

Прочетете повече:
Храм „Света Троица”, Банско

16.30 – 17.00 ч.

Късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско

Посещение на късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ (XVII в.) – един от най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас, за който жителите на Добърско започнаха подписка за включване в списъка с културните паметници под защитата на ЮНЕСКО.

17.00 – 18.00 ч.

Фермата на Ивана Коцакова
с. Добърско

Среща със семейството на Ивана Коцакова – животновъди, които отглеждат овце и крави в с. Добърско и имат затворен цикъл на производство. Отпътуване за с. Горно Драглище.

18.30 ч.

Настаняване в автентични селски къщи в с. Горно Драглище.

19.30 ч.

Вечеря при Дешка Кротева

Вечеря с местни традиционни ястия, приготвени от Дешка Кротева. Среща с група „Палавите баби“, които облечени в народни носии ще ни веселят и учат на местния разложки диалект. Дешка ще разкаже как се приготвя традиционния местен специалитет нафпавок
Нощувка.

1 декември

8.00 – 9.00 ч.

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

Закуска (пирински традиционни ястия) в къщата на Дешка.

9.00 – 10.00 ч.

При билкарката Янка Бурдина

Среща с местната билкарка Янка Бурдина, която по професия е медицинска сестра, но от десетилетия лекува всякакви болести само с помощта на лечебни растения. Отпътуване за с. Бачево.

10.30-11.30 ч.

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

Ферма за пъдпъдъци на Елена и Тодор Ганджови

Посещение на фермата за пъдпъдъци на Елена и Тодор Ганджови. В Япония пъдпъдъци се селектират повече от 400 години, но у нас отглеждането им започва преди 20 години. Пъдпъдъците са много издръжливи на студ и горещини и почти не боледуват. Качествата на пъдпъдъчите яйца са известни от дълбока древност – полезни са при лечение на алергии, астма, анемия, туберкулоза, диабет и имунна недостатъчност. Подобряват обмяната на веществата, стимулират и половата функция.

12.00 – 15.00 ч.

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

Конна база „Периволас“,

Посещение на конната база „Периволас“, в която фамилия Накови от години отглеждат коне. Чрез т. нар. хипотерапия (лечебна конна езда) помагат на деца с различни заболявания като церебрална парализа, Синдром на Даун, дислексия, гръбначни изкривявания, аутизъм. Името на базата идва от близката местност и в превод от персийски означава „красива гледка, красиво място”. Обяд с местни ястия, приготвени на място в конната база. При ясно време възможност за езда сред природата при допълнително заплащане от 25 лв./човек за 30 мин. и 35 лв. на човек за 1 час.

15.00 ч.

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

Край на програмата. Отпътуване.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Гастро тур „Вдъхновения от Пирин““

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *