Събитието е минало
Out of Stock

Гастрономически и винен тур „Вкуси от морска Странджа“

Начало
04.07.2020
Край
05.07.2020 Цял ден
Телефон
+359888402997
Ел. поща

Категории: ,

Статус

Билетите са изчерпани

0 Продадени

Детайли

Гастрономически и винен тур „Вкуси от морска Странджа“

Планината Странджа заема най-югоизточната част на страната и продължава в съседна Турция, но единият й край се среща с Черно море. Отиваме точно на мястото на тази среща, където морският бряг среща Персеидите, а Млечният път потъва в топлите води на южното море.
Древното име на Странджа е Парория, т.е. „гранична планина“, а името й на гръцки език е Страндза. Най-екзотичната планина и най-рядко населеният район на България. И ако някога Странджа е била гъсто населена с тракийски племена, богата на светилища, гробници, исихастки манастири и спиращи дъха природни красоти, във фокуса на нашия тур са морето, морската храна, морската природа и морските хора.

Черно море е едно от малките и сравнително затворени морета. Площта му е 423 488 кв. км – почти колкото четири Българии, а най-дълбоко място – 2244 м близо до Кримския полуостров. Видимостта е 30 метра в дълбоките води, солеността е около 17 промила. Под 100-120 м няма живот, заради високото съдържание на сероводород. Това обаче е консервирало много потопени съдове от дълбока древност до преди стотина години и дори американски учени дълго време търсеха тук останки от Ноевия ковчег. Тях няма да открием, но ще се срещнем с рядката порода истински хора с големи сърца и набраздени от морския бриз чела, които от векове живеят тук и произвеждат храната ни.

Какво да очаквате?

Гастрономически и винен тур „Вкуси от морска Странджа“ представя морската част на Странджа не само като място за курорт и релакс на плажа, но и като гастрономическа дестинация със запазени традиции в добиването и приготвянето на храна. Ще отпътуваме по море до единствения български населяван остров по Черноморието, върху който е и единствената островна църква у нас, ще нагазим в романтиката на стария Созопол и ще се срещнем със старите рибари, ще вадим миди с тях, ще се полюбюваме на лилите в Ропотамо, ще вдишаме романтичната пиратска легенда около Ахтопол с неговия музей на морските котви, ще опитаме истинска рибена чорба в Синеморец, ще идем до устието на сладко-солената Велека и до най-югоизточната точка на България – Резово, където българският морски бряг среща турския.
Ще се срещнем с хората и историите зад:
– ферма за супер храни като кейл, манголд и лофант;
– мидена ферма в Созопол;
– ферма за пасищно отглеждани биволи и крави, създадена от завърнал се български емигрант в нестинарското село Бродилово.
И като хапнем рибена чорба в романтичния Синеморец, ще потънем в екзотиката на ботаническата градина за цитруси и южни плодове, създадена преди десетилетия насред планината Странджа.

Пазаруване

Пресни и натурални фермерски продукти (различни видове сирене, мляко, кашкавал, пчелен мед, вино,сладка, конфитюри, яйца), риба и миди на цени от производител.

Внимание!

Носенето на лични карти е задължително, тъй като се движим в граничен район и е възможна внезапна проверка от Гранична полиция.

Цената на тура включва:

Нощувка, пътуване с корабче до остров Света Анастасия и обратно, посещение на историческия музей на остров Света Анастасия, дегустации, посещение на Ботаническата градина в странджанското село Велика, посещение на Музея на котвата.

Цената на тура не включва:

Храна и транспорт (придвижването е на принципа на споделеното пътуване).

Програма

6 ч. – тръгване от бензиностанция „Лукойл“ на бул. „Цариградско шосе“ в Пловдив през АМ „Тракия“.

В 9 часа среща на Магазия 1 на Пристанищен комплекс – Бургас за отплаване с корабче в 9,30 ч.

Магията на остров „Света Анастасия“, созополските миди и лилиите по Ропотамо

В 9 ч. се срещаме пред Магазия 1 на Пристанище Бургас, за да отпътуваме в 9,30 за остров „Света Анастасия“ – единственият обитаем български черноморски остров и единственият с църква. Манастирът „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)” е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. Островът е българският „Алкатраз“, защото през 1923 година е превърнат в затвор за комунисти и земеделци. Някога се е наричал о-в „Болшевик“. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Историческите данни сочат, че Анастасия изучила лекарския занаят и станала прочута лечителка. С тези способности на светицата е свързано и изграждането на автентична лекарна на Острова. Тук е мястото да се насладите на ароматен чай или да закупите билки, които са характерни за околностите и региона.

Обядваме в Крайморие с прясна морска риба и бира и заминаваме за странджанска ферма за кейл, манголд и лофант. Кейл е суперхрана заради високата си антиоксидантна активност. Предпазва от рак на простатата и дебелото черво, полезен е за стомаха, черния дроб и имунната система. Следобед в мидена ферма в Созопол ни показват как се вадят черноморски миди, в които съдържанието на белтъчини е като в говеждото месо, но мидите съдържат 11 пъти повече калций и 2 пъти повече фосфор.

На път за Ахтопол се отбиваме при находището на водните лилии на река Ропотамо. Настаняване, възможност за късен плаж и снимки на морето по залез слънце.

Да пуснеш котва край Ахтопол – от устието на Велека до границата в Резово

След закуска отиваме в Музея на котвата в Ахтопол – плячкосвания от пирати град. Тук се пазят котви, корабни оръдия, монети, керамика, камбани, намерени сред останките на турски, гръцки, френски, руски, византийски и римски кораби, стари карти, фотографии и гравюри, запечатали историята на град Ахтопол и ахтополци. Спираме за снимки на устието на р. Велека – едно от най-красивите места по нашето Черноморие. Намира се край с. Синеморец в Природен парк „Странджа“ и е защитена местност. Тук реката образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса. На нея е един от най-красивите плажове по Южното Черноморие. Разхождаме се в Резово – най-южният бряг по родното Черноморие и граница между България и Турция чрез Резовска река, която дели двете държави. Разкриват се хубави гледки към турския бряг, където има много дълга и пуста плажна ивица. Интересни в Резово са неговите величествени и стръмни клифови брегове, както и запазените стари странджански къщи. Обядваме с чорба от прясна морска риба в ресторантче в Синеморец и отиваме във фермата на наш емигрант от Великобритания, който завършва маркетинг в Уелс и се отказва от успешна кариера в чужбина, за да създаде собствена ферма. В стопанството се отглеждат елитни биволи и говеда от породите Абърдийн Ангус, Херефорд . Завършваме пътуването в ботаническата градина в странджанското село Велика, където освен че разглеждаме екзотични цветя и дървета, имаме възможност да си купим сладка и конфитюри от различни южни плодове. Стопаните са наследниците на двама научни работници агробиолози, които дълги години са се трудили в Опитната станция за южни култури до Царево. В ботаническата градина могат да се видят кафе, хинап, бамбук, фейфуа, мирта и много други интересни видове, но особено интересна е богатата колекция от над 1500 различни видове кактуси от цял свят.

ЛОКАЦИЯ

Златните пясъчни плажове на Южното Черноморие, галени от морския бриз, освежаващ въздуха в горещите летни следобеди, и топлата морска вода, която бавно изстива и прави есента дълга и продължителна. Край тях са мистичните странджански села, в които няма промишленост, няма замърсители, а животът е прост и чист, като преди 100 години.

Гастрономически и винен тур „Вкуси от морска Странджа“

Гастрономическите и тренинг турове на „Пендара“ се осъществяват в партньорство със www.slowtours.bg

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Гастрономически и винен тур „Вкуси от морска Странджа““

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *