Събитието е минало
Out of Stock

Гастрономически тур „По пътя на сусама и тахана в Сакар“

Начало
27.06.2020
Край
28.06.2020 Цял ден
Телефон
+359888402997
Ел. поща

Категории: ,

Статус

Билетите са изчерпани

0 Продадени

Детайли

Гастрономически тур „По пътя на сусама и тахана в Сакар“

Маслодайната култура сусам се отглежда в света от 1600 г. пр. Хр. и е увековечена в приказките на Шехерезада с прочутата реплика “Сезам, отвори се!” (на англ. Sesame – сусам). Отразява свойството на растението да разтваря кутийките си със семенца, когато узрее. Древните вавилонци смятали, че сместа от сусам и мед запазва младостта и красотата, а римските войници така добивали енергия и повече сила. Отглеждането на сусам и производството на сусумов тахан някога са били традиционен поминък в Източните Родопи и Сакар. Макар с годините да са затихнали, сега интересът към тази топлолюбива култура и тахана се възражда отново.

 

Със своите амнокиселини, силиций, фосфор, мед, калий и магнезий и витамините Е, В1, В2, В6 и РР сусамовият тахан се квалифицира за супер храна. Той е незаменимо средство за подсилване на организма и лечение на много заболявания, а тъй като калцият в него е пет пъти повече отколкото в кравето мляко, се дава и за подсилване на деца. Сусамовият тахан съдържа и много повече белтъчини, отколкото сиренето, соята и дори някои меса. Препоръчва се за кръвоносните съдове, а за жените в менопауза таханът е направо задължителен – ограничава разреждането на калция в костите и така предпазва от остеопороза. Таханът действа успокояващо на лесно възбудимите нерви. Полезен е за хора на физическия труд и спортисти.

 

Как се отглежда сусам, как се прави сусамов тахан, тахан от тиквени ядки, от лешници и кайсиеви ядки ще ни покажат стопаните на четири таханджийници в Харманлийско и Ивайловградско, а в село Доситеево, където от години се провежда Фестивал на сусама, ще ни почерпят с карталачки със сусам. Но не само сусам и тахан дава плодородната земя на Източните Родопи и Сакар – ще опитаме елитните вина на региона, ще посетим древни светилища, антична римска вила, музея на бубарството, ще се разходим до единственото албанско село у нас.

Какво да очаквате?

Гастрономическият тур „По пътя на тахана в Сакар и Източните Родопи“ представя един традиционен за тези краища на България поминък – отглеждането на сусам и превръщането му в сусамовата паста, която познаваме като тахан.
Добит от фино стрити сусамови семена, таханът е основна съставка в много азиатски и ориенталски ястия, например хумус. Може да се приготви от белени и небелени сусамови семена, като във втория случай е по-тъмен и горчив. За сметка на това съдържа повече минерали и хранителни вещества. Най-често се приготвя, като се смесят двата вида. Таханът е богат източник и на протеини – белтъчините в него са много повече, отколкото в сиренето, соята и някои типове месо. Полезен е и за кръвоносните съдове, а сусамовото масло се усвоява напълно от организма. В България се прави тахан на много малко места. Някъде все още приготвят тахана по старинен способ – като смилат сусама между камъни. Преди това го сушат и запичат в пещ. Другаде вече са преминали към модерната технология и обработват сусама в машина. Ще се срещнем с производители на тахан, някои от които потомствени. Ще опитаме традиционни за Сакар и Източните Родопи ястия със сусам – доситеевски карталаци, поръсени със сусам, Пелевунска масленица, която представлява сусамова баклава, ще научим от какво още може да се произвежда тахан. Ще посетим и древната столица на сусама – село Доситеево, където от години провеждат Фестивал на сусама.

 

Ще се срещнем с хората и историите зад:

– частен музей на бита, със снимки и разказ за камиларството – стария поминък на бежанците от Беломорска Тракия в този край;
– Музея на бубарството в Ивайловград – един от най-ярките образци на традиционната градска бубарска къща от края на XIX в.;
– две винарски изби, които произвеждат вино от ценните сортове Тамянка и Рубин;
– римската вила „Армира“;
– германска комуна на бивши брокери и финансисти, които отглеждат биволи и крави;
– албанското село до границата с Турция.

 

А домакини през първият ден ще ни бъдат Бети и Ники – звездите от телевизионното предаване „Фермата“, които са родители на четири деца и имат своя ферма за пасищни животни.

Пазаруване

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти (различни видове тахан, пчелен мед, вино, зеленчукови консерви, мляко, сирене и кашкавал) на цени от производител.

Цената на тура включва:

Една закуска, два обяда, дегустации на тахан, дегустация на карталачки със сусам, две тристепенни винени дегустации, вечеря (аперитив, салата, основно, десерт), нощувка.

Цената на тура не включва:

Входни такси за посещаваните музеи и обекти (Музей на бита в с. Бориславци, Музей на бубарството „Паскалева къща“ в Ивайловград, Вила „Армира“), карталаци извън дегустацията (цена 2 лв./бр. изпечени на момента), кафе с десерт в с. Мандрица (кафе – 1,20 лв., тъмбля карота – 3,20 лв.), транспорт (придвижването е на принципа на споделеното пътуване).

Програма

7,30 ч. Тръгване от Пловдив. Среща на бензиностанция „Лукойл“ на бул. „Цариградско шосе“.

Часове на тръгване за пътуващите от страната: 05,00 от Варна, Русе и Плевен, 05,30 от Шумен, 06,00 ч. от София, 06,30 от Бургас и Велико Търново, 07,00 ч. от Ямбол, 07,30 ч. от Пловдив, 07,45 ч. от Стара Загора.

Първи срещи със сакарското вино и тахана в сусамовата столица на България

Жените в село Доситеево, наричано Столицата на сусама, ще ни разкажат за отглеждането на сусам, който е и във фокуса на вече традиционния Фестивал на сусама в селото, за празничната сусамена сладка пита, която се прави на прощъпулника на всяко доситеевско дете, ще ни почерпят с доситеевски карталаци – банички със сусам. Докато дегустираме вино от един от най-ценните сортове в района – Тамянка, в изба, основана от баща и неговите синове, ще опитаме и тахан от тиквени семки и лешников тахан. На обяд домакините на телевизионното предаване „Фермата“ ще ни нагостят с реден гювеч с телешко , картофи и стар фасул от над 100-годишен сорт. Следобед отиваме в стара таханджийница, в която няколко поколения произвеждат сусамов тахан. Ще разгледаме сбирката от скъпоценни камъни в Музея на бита в с. Бориславци, където имат и експозиция за древния поминък камиларство. В с. Плевун ще опитаме тахана на младо семейство, което самó произвежда сусама в един от малкото запазили се екологично чисти региони в България под връх Свети Илия. Преди вечеря ще опитаме зеленчуковите специалитети на местна стопанка, а вечерта след агнешкото печено ще засладим с местния специалитет Пелевунска масленица (сусамова баклава).

Ден 2: По следите на копринените буби, римските патриции и албанските заселници

Ще закусим  традиционната за този край трахана и ще отпътуваме за Ивайловград, за да посетим Музея на бубарството „Паскалева къща“ – един от най-ярките образци на традиционната градска бубарска къща от края на XIX в., обявена за архитектурен паметник на културата. Стопанинът на първата частна таханджийница в Ивайловградско ще ни разкаже защо е полезно сусамовото олио.  Ще посетим римската Вила „Армира“, чиито подови мозайки са шедьовър на римското изкуство. В една от местните винарски изби ще се опитаме да си отговорим на въпроса защо мерлото  е с особен статут в Ивайловград? Обядът ни включва прясна бяла риба, уловена същия ден от красивия яз. Ивайловград. Какво може да накара хора с успешни кариери на компютърен специалист, брокер, физиотерапевт да изоставят луксозния си живот в Германия и да се заселят в изоставените къщи на гранично село? Ще разберем, когато посетим фермата на чуждите заселници, в която правят сирене, кашкавал, кисело мляко и масло Гхи от биволско мляко. Турът ни ще завърши с разходка в с. Мандрица – единственото албанско село в България. Разположено на Пътя на коприната, в миналото е имало славна история и богати хора.  Основано е през 1636 г. от трима братя албанци-християни, които били мандраджии. Оттам дошло и името на селото. В едно от местните заведения ще ни очаква следобедно кафе и по желание албански десерт тъмбля карота.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Гастрономически тур „По пътя на сусама и тахана в Сакар““

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *