Събитието е минало
Out of Stock

Гастрономически тур „Зелено сирене, крокмач и ябланска халва – ела и вкуси“

Начало
18.07.2020
Край
19.07.2020 Цял ден
Телефон
+359888402997
Ел. поща

Категории: ,

Статус

Билетите са изчерпани

0 Продадени

Детайли

Гастрономически тур „Зелено сирене, крокмач и ябланска халва – ела и вкуси“

Навремето в Тетевенския Балкан отглеждали хиляди стада с овце. Жителите на тетевенското село Черни Вит правели от тяхното мляко сирене, което съхранявали в дървени качета. Саламурата се отцеждала през дървените пори. Когато качето се отваряло напролет, при взаимодействието с хладния влажен въздух се образувала плесен. Местните хора смятали плесенното сирене за некачествено и го изхвърляли. В периода на 70-те години на XX век дървените качета били заменени от пластмасови бидони и естественото плесенно сирене почти изчезнало. През 2007 г. специалисти от международната организация Slow Food попадат на парченце, колкото кибритена кутийка, забравено в едно старо дървено каче. Те представят зеленото сирене от Черни Вит на световното изложение на сиренето в италианския град Бра. Така българското зелено сирене е оценено високо, благодарение на качеството и уникалността си. То е във фокуса на нашия гастрономически тур, тъй като не е индустриален продукт и не може да се намери по магазините. Ще се срещнем с неговите производители, които ще разкажат автентичната рецепта за приготвянето му. В Тетевенския край е съхранена и рецептата за митичното ястие от българския Север – крокмач. Прави се от чисто овче мляко само в периода август-септември, когато млякото е най-гъсто. Ще се срещнем с производители на крокмача от град Луковит – единственото място в света, където сутрин рано от росата на тревите се е добивала пробиотичната българска закваска за традиционното кисело мляко. Мандрите в миналото са градени в планините, не само защото там е бил добитъкът, а защото там закваската е била най-чиста и полезна. Ще се отбием в село Реселец, което се прочу по света със своя лековит воден лук. Той не се сади, а се лепи – пуска се водата, а стръкчетата се залепят по вадите. От този лук не текат сълзи, вкусът му не е лютив, а местните казват, че е толкова сладък, че може да се яде като ябълка. Заради специфичните вкусови качества те наричат водния лук и „реселешко сирене”.

Ще опитаме балканска пъстърва и прочутата за този край чорба Тетевенска саламура, а десертът, разбира се, ще е ябланската халва. Производството на халва в Ябланица започва в началото на IX век и дълго време служи за прехрана на местното население. Сусамената халва, която се произвежда в Ябланица е със своя запазена марка „сусамова халва тип Ябланска” и е бяла на цвят. Освен сусамовата халва се произвежда и тахан халва, която за разлика от сусамената, е кафява и се прави от семената на слънчоглед. Тя има характерна влакнесто-слоеста структура. Към тези два вида добавяме нуга халвата и фруктовата халва. Ще опитаме лучник, ще се подсладим с типичен луковитски десерт, ще се разходим из Тетевен и до Каменните къщи край Карлуково. Ще посетим и пещерата „Проходна“, известна като „Божиите очи“, в която са снимани много филми, сред които и българската продукция „Време разделно“.

Какво да очаквате?

Гастрономически тур „Зелено сирене, крокмач и ябланска халва – ела и вкуси“ е вълнуваща кулинарна среща с единственото на Балканите зелено плесенно сирене, с митичния млечен специалитет крокмач, с вековната рецепта за ябланска халва, с лучника, с пикантната Тетевенска саламура, със сладкия като ябълки лук от село Реселец. Пътуване към миналото на България през историята на занаятите в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, през Троянски манастир „Успение Богородично“ – най-големият в Северна България и трети по големина в България, през героичната революционна история на Тетевен, до времената, когато закваската за българското кисело мляко е събирана сутрин рано от росата по поляните край Луковит, та чак до преди близо 70 млн. години, когато възниква пещерата „Проходна“, известна като Божиите очи. Тя е най-дългият пещерен тунел в страната, естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – „окна“. Тук са снимани редица филми, сред които и българската продукция „Време разделно“.

Ще се срещнем с хората историите зад:

– производството на прочутото зелено сирене от с. Черни Вит;
– производителите на митичния крокмач;
– производството на реселешкия воден лук, наричан „реселешко сирене”;
– ферма за редки видове птици като щрауси, ему и нанду;
– дюкяни за халва;
– база за риболовен туризъм и развъждане на пъстърва;
– ароматната троянска сливова ракия.

Пазаруване

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти (различни видове сирене, крокмач, халва, реселешки воден лук, щраусови продукти, сливова ракия, риба) на цени от производител.

Цената на тура включва:

Една закуска, два леки обяда, дегустации, вечеря, нощувка, беседи от професионален екскурзовод.

Цената на тура не включва:

Входни такси за посещаваните музеи и обекти, транспорт (придвижването е на принципа на споделеното пътуване).

Програма

Място на тръгване: Пловдив и всеки областен град

Часове на тръгване:
08,00 ч. от София и Велико Търново, 07,00 ч. от Пловдив, 06,00 ч. от Ямбол и Шумен, 06,30 ч. от Стара Загора, 09,00 от Плевен, 05,30 от Бургас,  05,00 ч. от Варна, 07,30 от Русе. За пътуващите от Пловдив – потегляне за Ябланица през АМ „Тракия“. Среща на бензиностанция „Лукойл“ на бул. „Цариградско шосе“.

Реселешко сирене и крокмач край Каменните къщи

Сутринта посещаваме село Реселец, където се произвежда лековитият воден лук. Лукът не се сади, а се лепи – пуска се водата, а стръкчетата се залепят по вадите. Заради специфичните вкусови качества местните хора наричат водния лук и „реселешко сирене”.

В Луковит се срещаме с производители на северното ястие крокмач. Прави се от овче мляко, което се вари 3 часа на водна баня и постоянно се бърка. Като изстине напълно, се изсипва в съдове, за да зрее поне 6-7 дни. Традиционно се овкусява с печени червени чушки.  Следобед посещаваме Каменните къщи край Карлуково, отиваме и до пещерата „Проходна“, известна като Божиите очи. Тя е най-дългият пещерен тунел в страната – представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – „окна”. Именно „окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите.

Продължаваме с ферма за редки видове птици като щрауси, птици ему и нанду. Посетителите на фермата могат да се запознаят с начина на живот на птиците и с продуктите, получавани от тях: пера, яйца, кожи, месо и др.  Преди вечерята се подслаждаме с халва в Ябланица – производството ѝ тук започва в началото на IX век и дълго време служи за прехрана на местното население. Първият халваджия в Ябланица е бил Никола Арнаутина от гр. Тетево, който след Освобождението се преселил да живее в Ябланския край. Като основен продукт при приготвянето на халвата се използвало сусамовото семе, което е богато на мазнини, въглехидрати и протеини. Сусамената халва, която се произвежда в Ябланица, е със своя запазена марка „сусамова халва тип Ябланска” и е бяла на цвят. Освен сусамовата халва се произвежда и тахан халва, която за разлика от сусамената, е кафява и се прави от семената на слънчоглед. Към тези два вида добавяме нуга халвата и фруктовата халва. Вечеряме в база за риболовен туризъм с пъстърва и прочутата за този край чорба Тетевенска саламура.

Мистериите на зеленото сирене. Тетевен, Орешака и Троянския манастир

Закусваме с лучник или качамак от царевично брашно, масло и сирене – традиционни ястия в този регион, и се отправяме към разходка в Тетевен. Възхитен от гледката пред очите си, Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“. Следва дегустация на единственото българско плесенно сирене, известно като Зеленото сирене от село Черни Вит. Среща с неговия производител – Цветан Димитров и дегустация на различни по зрялост зелени сирена с подбрани вина.

Следобед сме в Орешак, общ. Троян, където местните хора предлагат прочутата Троянска сливова ракия. Предание разказва, че първата дестилация на сливова ракия е станала преди повече от сто години зад стените на красивия Троянски манастир. Празник на сливата и троянската сливова ракия се провежда всяка година през септември. Дегустация на специалитети като пълнени с бекон сливи, традиционно приготвена сланина, телешко със сини сливи.

Разглеждаме Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак. То е единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България. Преди да отпътуваме, посещаваме Троянския манастир „Успение Богородично“ – най-големия в Северна България и трети по големина в България.

ЛОКАЦИЯ

Регионът на Тетевенски Балкан обхваща централния дял на величествената Стара планина и предлага чудесни условия за гастрономически, планински, културен и еко туризъм. Наред с природните си красоти, Балканът има участие в ключови събития, маркирали нашата славна история. Многобройните проходи крият възлови места с тайни пътеки и скривалища, които безброй пъти са спасявали хайдушките чети от турски преследвачи. Пътят към Златишко-Тетевенската планина, осеян с многобройни предания, легенди и истории, неусетно ни отвежда в Тетевен. А ако трябва да опишем кратко Троянския Блакан, то думите са: духовност, грънчарство, природа и сливова ракия.

Гастрономически тур „Зелено сирене, крокмач и ябланска халва – ела и вкуси“

Гастрономическите и тренинг турове на „Пендара“ се осъществяват в партньорство със www.slowtours.bg

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Гастрономически тур „Зелено сирене, крокмач и ябланска халва – ела и вкуси““

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *