Събитието е минало

Винен гастро тур „С любов на Трифон Зарезан“

Начало
08.02.2020
Край
08.02.2020 Цял ден
Телефон
+359888402997
Ел. поща

Код: Няма Категории: ,

В момента този артикул не е наличен.

Статус

Билетите са изчерпани

0 Продадени

Детайли

Винен гастро тур „С любов на Трифон Зарезан“

България е пълна с красиви места, които си струва да споделим с любим човек, особено в компанията на чаша хубаво вино. За нашия винен тур ние избрахме подножието на Родопите и, както винаги, го наситихме с програма, полезна за тези, които искат да развиват малък бизнес с фермерски или занаятчийски храни и напитки. Ако сега стартирате такъв бизнес​, или искате да обогатите действащия си такъв, или искате просто да се насладите на великолепната храна и вино, този тур е точно за вас!​

Какво ще видите?

Турът ще започне от Стария Пловдив, където на Трихълмието преди близо 8000 години е възникнал животът в най-стария жив град в Европа.

Лицензиран гид ще ви разкаже за романтичните моменти от историята на Пловдив, докато вървим към ретро фотостудиото за снимки с народна носия или старинен тоалет. Седмица преди 14 февруари – денят, в който празнуваме Трифон Зарезан и Свети Валентин, може да подходите изследователски и да започнете от любовта, за да преминете към виното.

Започваме с разходка във фабриката за шоколад „Гайо“, защото какво друго, ако не афродизиак е шоколадът? Собствениците Мария и Венсан Гайо ще ни разкажат как са стигнали до отварянето на шоколадовата фабрика. Всичко започва през 2005 г. по време на екскурзия във Венецуела, когато двамата посещават семейна какаова плантация, виждат как се прави истински, fair trade (честен) шоколад и решават, че искат точно това. Успяват да убедят майсторите в едно от малкото ателиета за ръчен шоколад във Франция да ги приемат за обучение. Купуват домашни уреди за преработка на какаовите зърна и отварят собствена работилница в Пловдив.

Красива е и историята на винарска изба „Вила Винифера“, която е следващото романтично място в нашия тур. Построена през 1936 г. в с. Брестовица, днес избата се управлява от жена. „Защото виното е напитката с най-много история в себе си, носеща вкуса на земята в Родопите, вятъра, слизащ от планините и онази любов, която само човешката ръка може да му даде, докато нежно обгръща всяка чепка с грозде“, казва собственичката Росица Касабова.

„Вила Винифера“ е класически тип изба с надземно отделение за преработка на гроздето и ферментация, отделение за младите вина, подземие за стареене на виното, дестилаторно отделение. Производството се осъществява само в дървени съдове. Програмата ни предвижда дегустация на два вида вино и една ракия, а акцентът в обяда е телешкото на пещ. И както любовта е в основата на всяко добро вино, така историята и традициите помагат за създаването му.

„Вила Винифера“ ще бъде домакин на празник в чест на Трифон Зарезан, който ще започне с водосвет и зарязване на лозе, ще продължи с фолклорна програма на ансамбъл „Тракия“ и специалното участие  на Пловдивския куклен театър. Целия следобед ще ни радва и фолклорно студио „Пълдин“ с музика , танци и много забавления.

Вечерта отпътуваме за „Вила Юстина“ – елегантното шато,  близо до което  византийският император Юстиниан построява крепостта Юстина. Целта е тя да охранява северните склонове на Родопите.  Императорът няма как да знае, че векове по-късно, в близост до останките на неговата твърдина, ще се издигне една друга крепост – на майсторското вино и насладата от живота – „Вила Юстина“. По същия начин, когато нейният собственик инж. Милко Цветков , разкъсван от идеята за емиграция в Канада или да оставане в Родината, се заема с изграждането й преди повече от 14 години, той не подозира, че прави съдбовен избор.

Първоначалната идея избата да  преработва 300 тона грозде от собствени масиви и да предлага отлежали в  дъбови бъчви вина прераства в успешно винено шато с място за дегустации и гурме вечери, хотелска част за  бавен винен туризъм, тиймбилдинги и семинари, екотуризъм до забележителностите в района. Домакините ще ни посрещнат с вкусна вечеря, приготвена на база традиционни ястия – устинска джурканица и пълнена пуйка, отгледана във фермата на винарната, с гарнитура ориз и зелени кестени.

След дълъг сън на чист въздух в подножието на Родопите и след закуска, енолог ще ни разходи из „Вила Юстина“, за да проследим заедно пътя на виното в производствените помещения на винарската изба и да се запознаем с основните процеси във винопроизводството. Обядът ще е фокусиран около печено козе месо от животни, отгледани във фермата на избата „Агро Юстина“. Тя е първата в страната, която започва да развъжда месодайните африкански кози порода Боер. Оборудвана е с тревомат , който целогодишно осигурява свежа трева за животните. Заедно с обяда ще бъдат сервирани три различни вина на „Вила Юстина“, така подбрани спрямо менюто, че да се постигне пълна хармония между вкусовете.

Избата се намира близо до бунтовния исторически град Перущица, но по време на нашия тур няма да говорим за подвига на перущенци по време на Априлското въстание, няма да припомняме за българските будители възрожденци, оставили следа в историята на града. Темите на пътешествието ни са виното и любовта. И понеже Бог е любов, ще завършим обиколката си с посещение на Червената църква в Перущица – един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа. Строена  в края на V век, раннохристиянската базилика се сравнява със Стоата на Аталос в Атина, с  църквата „Св. София“ в Одрин, с мартирия в Русаф. Гид ще ни разкаже подробно за историята на базиликата и за красивата й архитектура.

 

Ако ви интересува технологията на производство и устройството на бизнеса, ще научите как са уредени помещенията и оборудването на посетените изби и знаятчийници, как е организирано производството им, как гарантират произхода на продукцията си, какви търговски и маркетингови практики прилагат.

Ако искате просто да се потопите в автентичните вкусове на избраните производители, оставете се да ви водим и да дегустирате обект по обект майсторски продукти, приготвени от пазители на местното гастрономическо наследство.

Пазаруване

Ще имате възможност за покупка с отстъпка на местни фермерски храни и селскостопански продукти – вино, шоколад, консервирано козе месо.

Транспорт

Осигурен е бус, който ще поеме участниците от самото начало на пътуването – от Старинен Пловдив.

Програма

8 февруари

09.00 ч.

Винен гастро тур „С любов на Трифон Зарезан“

Тръгване от Пловдив.

Място на срещата: пл. „Джумаята“ в Пловдив, под Слънчевия часовник на Джумая джамия

09.05 – 10.30 ч.

Ретро фото в Стария Пловдив – според това кой какво предпочита да празнува – Трифон Зарезан или Свети Валентин, си избира фотосесия с народни носии или винтидж рокли и кюстюми от началото на ХХ век. Всеки участник в тура получава на хартия своя избрана снимка с размери 10х15 см, поставена върху оригинална рамка с размери 16х20 см, както и цялата фотосесия на електронната си поща.

10.30 – 12.00 ч.

Занаятчийска фабрика за шоколади „Гайо“

Какво е любовта без парченце истински шоколад? Посещение на фабрика за шоколади „Гайо“ – създадена преди 9 г. от французина Венсан Гайо и българката Мария, които претворяват любовта си в старата европейска традиция на изработване на шоколада. Ще ни покажат целия път на какаовите зърна и превръщането им в шоколад.

12.30 – 17.00 ч.

Празник в чест на Трифон Зарезан във винарска изба „Вила Винифера“ в с. Брестовица

И застъпниците на Свети Валентин ще се включат във винения празник в чест на Трифон Зарезан във винарска изба „Вила Винифера“ в с. Брестовица. Защото виното е напитката с най-много история в себе си, носеща вкуса на земята в Родопите, вятъра, слизащ от планините и онази любов, която само човешката ръка може да му даде, докато нежно обгръща всяка чепка с грозде. Празникът ще започне с водосвет и зарязване на лозе, продължава с фолклорна програма на ансамбъл „Тракия“ и специална програма за празника на Пловдивския куклен театър;
13,30 – 14,30 Обяд с телешко на пещ, салата и десерт;
14,30 – 17,00 Празникът в избата продължава с музика , танци и забавление с фолклорно студио „Пълдин“
17,00 – Край на програмата. Трансфер на участниците в еднодневния винен гастротур до Пловдив, а участниците в двудневния тур продължават за „Вила Юстина“ в с. Устина.

20,00 ч.

Вечеря и нощувка във „Вила Юстина“

Вечеря във „Вила Юстина“ с традиционната за региона устинска джурканица, пълнена пуйка, отгледана във фермата на винарната, десерт;

Нощувка във във „Вила Юстина“.

9 февруари

8.00 – 9.00 ч.

Винен гастро тур „С любов на Трифон Зарезан“

Закуска.

9.30-11.30 ч.

Разходка и винена дегустация в комплекса на „Вила Юстина“

Разходка и винена дегустация в комплекса на „Вила Юстина“ – когато византийският император Юстиниан построява крепостта Юстина на мястото на старо укрепление на бесите край днешното село Устина, целта е тя да охранява северните склонове на Родопите.  Императорът няма как да знае, че векове по-късно, в близост до останките на неговата твърдина, ще се издигне една друга крепост – на майсторското вино и насладата от живота, наречена „Вила Юстина“.

12.00-13.00 ч.

Винен гастро тур „С любов на Трифон Зарезан“

Обяд във „Вила Юстина“

Обяд във „Вила Юстина“ със специалитета на комплекса от козе месо, отгледано в собствена ферма – „Агро Юстина“ е първата ферма в България, която отглежда месодайната порода африкански кози Боер.

14.00-14.30 ч.

Посещение на Червената църква в Перущица

Посещение на Червената църква в Перущица – един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа. Строена  в края на V век, раннохристиянската базилика се сравнява със Стоата на Аталос в Атина, с  църквата „Св. София“ в Одрин, с мартирия в Русаф.

14.30 ч.

Винен гастро тур „С любов на Трифон Зарезан“

Край на програмата. Отпътуване.

Цени

За едновневен тур – 160 лв.
Цената включва ретро фотосесия в Стария град в Пловдив (една избрана снимка на хартия в рамка и всички фотоси в електронен вид); шоколадов тур във френската фабрика за шоколад „Гайо“; участие в празника в чест на Трифон Зарезан във „Вила Винифера“ – построена през 1936 г. в с. Брестовица, обяд в избата (акцент е телешкото, печено на пещ – традиционно ястие за този край), обиколка на избата и винена дегустация на два вида вино и един вид ракия; транспорт.

За двудневен тур – 290 лв.
Цената включва ретро фотосесия в Стария град в Пловдив (една избрана снимка на хартия в рамка и всички фотоси в електронен вид); шоколадов тур във френската фабрика за шоколад „Гайо“; участие в празника в чест на Трифон Зарезан във „Вила Винифера“ – построена през 1936 г. в с. Брестовица, обяд (акцент е телешкото, печено на пещ – традиционно ястие за този край), обиколка на избата и винена дегустация на два вида вино и един вид ракия; вечеря във „Вила Юстина“ – с. Устина с акцент традиционната устинска джурканица и пълнена пуйка, отгледана във
фермата на винарната, нощувка в двойна стая, закуска, проследяване на „Пътя на виното“ в производствените помещения на винарската изба, запознаване с основните процеси във винопроизводството, дегустация на три вида вино, винен обяд с основен акцент козе месо от животни от породата Боер, отгледани в собствената ферма „Агро Юстина“; посещение на Червената църква – раннохристиянска базилика от края на IV век в Перущица, екскурзоводска беседа; транспорт.

Срок за записване

31 януари 2020 г.

Допълнителна информация

Ден

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Винен гастро тур „С любов на Трифон Зарезан““

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *