severozapadna032

Къде да опитате?

  • Хан Мадона, с. Фалковец
  • Къща за гости “Торлашка среща”, с. Върбово

Район на произход

Торлашка кухня

  • Белоградчик
  • Чипровци
  • Чупрене
  • Стакевци

Златистите баници са типични за торлашката кухня. Към тях се отнася и Чипровската баница.

Рецепта

Най-напред се замесва тесто от бяло брашно, вода, мая и сол. Оформят се топки с големината на яйце, които се разточват като кори за баница и се изпичат върху печката. Когато изстинат, корите се окъпват в разтвор от вода, сол и сода. В отделен съд се разбиват 4-5 яйца, 300 гр. сирене и олио, които се използват като пълнеж за баницата. В тава се редят ред кори, ред от пълнежа. Пече се във фурна на около 200 градуса, в продължение на 35-40 минути. Консумира се с прясно, кисело мляко и айрян, а торлаците я хапват и като мезе за ракия.

Допълнете информацията, като ни изпратите още текст и снимки.

Свързани
0